Beaumonde 13 - september 2005

Tekst: Sandra ten Brink
Foto´s: Nick van Ormond
Visagie: Leco van Zadelhoff en Corina Trachter Styling:
Hanna Suurland
Met dank aan: Hotel Newport, Huizen

Frizzle Sizzle na twintig jaar: "We zijn nog niet aan de botox"

Tussen 1985 en 1989 was Frizzle Sizzle dé meidengroep van Nederland, met als hoogtepunt hun deelname aan het Songfestival in 1986 met Alles Heeft Een Ritme. Jaarlijks komen Mandy Huydts, Marjon Keller, Laura Vlasblom en Karin Vlasblom bij elkaar voor een reünie. Mandy: "Roddels, seks en mannen: de eerste twee uur komt alles in snel tempo voorbij." Karin: "Daarna doen we een verplicht rondje kinderen, familie en huizen."

De zusjes Vlasblom komen binnen. Karin heeft vannacht bij Laura gelogeerd, de blondine woont tegenwoordig in het Spaanse jetset oord Marbella. Karin: "Dat we nu in Marbella zitten is puur toeval. Ik had in een tijdschrift gezien dat er mooie huizen stonden en vond dat we er maar eens heen moesten. Marbella beviel ons meteen. Het is een fijne stad waar het hele jaar reuring is. In Saint Tropez gaan in oktober alle luikjes dicht en vertrekt iedereen, in Marbella niet. Het bruist het hele jaar." Inmiddels komen ook Mandy en Marjon binnen. Fotograaf Nick kent de Frizzle Sizzles nog van vroeger, hij heeft de groep menig keer op de foto gezet. Karin: "Het was een rare tijd: doordeweeks gingen we naar school, in het weekend trokken we het land door in een geblindeerd busje met chauffeur annex bodyguard. Ik zeg wel eens tegen mijn vriendinnen dat ik een heel stuk uitgaan heb gemist. Toen zij in de kroeg stonden te drinken, stond ik op het podium." Mandy, lachend: "Dat zijn Laura en ik nu dan ook aan het inhalen!" Marjon: "We hebben al heel jong de leuke kanten maar ook de keerzijde van showbizzland meegemaakt. Zaten we daar in één of andere Veronica truck ergens op een braderie in Scharwoude, met Corry Konings en Benny Nijman aan de thee. Er is niets glamoreus aan met zijn allen omkleden in de bezemkast. En onzeker dat al die artiesten zijn." Marjon is net terug van haar huwelijksreis. Mandy: "Het was echt een droomhuwelijk. Een huwelijk zoals een huwelijk moet zijn. Er waren allemaal juiste mensen. Ik ben ook wel eens bij bruiloften geweest waar driehonderd zogenaamd beste vrienden waren. Zo´n trouwerij was dit dus niet."

Je zult wel op een roze wolk zweven, Marjon?
Marjon: "Ja, maar misschien klinkt dit vreemd omdat Marnix en ik al negentien jaar samen zijn en twee kinderen hebben? Hij is mijn eerste vriendje! Ik wilde nooit trouwen totdat hij mij tijdens het koffiezetten vroeg. Ik reageerde heel verbaasd: waarom dan? Toen antwoordde hij dat het hem erg leuk leek. Nou mij ook! Het was echt de mooiste dag van onze leven, op de geboortes van onze zonen na, dan."

Karin: "Marjon en Marnix zijn al samen sinds Frizzle Sizzle."

Marjon: "Hij vond het ideaal; hij hield ongelooflijk veel van uitgaan en ik was elk weekend zingen, dus dat kwam hem goed uit."

Mandy: "Ik heb jouw man ook leuk gevonden, maar dat was voor jouw tijd."

Marjon: "Mandy heeft een blauwe maandag met mijn man gefietst."

Mandy: "Letterlijk, ik zat achterop. Het was geen serieuze relatie hoor, het stelde niets voor."

Jij kent je man toch ook uit jullie Frizzle Sizzle tijd, Karin?

Karin: "Ik wilde op kamers wonen, maar kon de huur niet alleen opbrengen, dus moest Laura mee. We kwamen binnen bij Klaas die een etage verhuurde, hij liep voor ons uit, draaide zich om en toen dacht ik ineens ´dat is hem´. Mijn broer zag dat Lau en ik deze kamers graag wilden hebben en besloot een goed woordje voor ons te doen. Hij vertelde dat we zangeressen waren van Frizzle Sizzle. Waarop Klaas heel droog antwoordde dat hij daar geen bezwaar tegen had. Vijf jaar later trouwden we, inmiddels zijn we drie kinderen verder en nog steeds gelukkig samen."

Twee van jullie zijn getrouwd, twee zijn single, merken jullie dat in jullie gesprekken?

Mandy: "Karin en Marjon voldoen aan het ideaal beeld: getrouwd, kinderen. Laura en ik zijn single moeders met kind. Daar hebben zij en ik het wel over, ja."

Laura: "We zijn allebei sinds ons achttiende niet alleen geweest, en nu ineens wel: hoe moet dat? Ook met uitgaan. Ontmoet je een leuke man, moet je hem vervolgens wel of niet sms-en?"

Marjon: "Er is een hoop veranderd op de relatiemarkt."

Laura: "Het is heel ingewikkeld tegenwoordig met al die sms en msn. Het lijkt wel of er niet meer rechtstreeks wordt gepraat."

Mandy: "Het is: het bed in en klaar, haha! Maar het is leuk om ervaringen uit te wisselen, Laura en ik hebben genoeg om over te praten."

Was de één vroeger populairder dan de ander?

Karin: "Ik weet nog goed dat Marjon en ik binnenkwamen bij een optreden en dat iedereen ons voorbij vloog, naar Mandy en Laura."

Marjon: "Mandy was ook altijd zo aardig voor de fans."

Mandy: "Ik was de Frans Bauer van de groep: zaten zij al in de bus, stond ik nog handtekeningen uit te delen. Ik vond het zielig als iemand met lege handen naar huis moest."

Marjon: "Karin en ik voelden ons nooit achtergesteld. We wisten deep down dat onze ambitie niet bij het zingen lag. We hadden ook heel andere fans dan Mandy en Laura."

Laura: "Leuke mannen kwamen altijd op Karin af. Ka was het lekkere wijf van de groep."

Karin: "Dat was meer omdat ik de oudste was. Laatst nog kwam er iemand met het schaamrood op zijn de kaken op me af: joh, ik durf het bijna niet te zeggen, maar vroeger hing er een poster van jou boven mijn bed."

Marjon: "Ik had het laatst bij een nieuwslezer van RTL FM. Die zei dat ik nu wel mocht weten dat hij mij altijd de leukste vond. Rustige kakkers: dát was mijn doelgroep!"

Konden jullie Sandra Kim wel wurgen toen zij het songfestival won en jullie ´slechts´ dertiende werden?

Marjon: "Echt wel. Wij werden de hele week getipt als nummer één!"

Laura: "Voor de wedstrijd gingen we met haar op de foto, toen hebben we ons echt als krengen gedragen. Niemand van ons stond erbij stil dat Waalse meisjes Nederlands verstaan; dus terwijl we haar openlijk afmaakten, zo van ´wie heeft haar gestyled, wat een duf bontjasje´, verstond ze alles."

Mandy: "Ik kwam Sandra toevallig tegen toen ik met René Froger in België was. Ze kwam meteen naar me toe om me te zoenen: ´Frizzle Sizzle, hoe is het met je?´ Ik was verbaasd dat zij me herkende."

Hoe reageerden andere artiesten destijds op jullie?

Mandy: "Iemand als Erik de Zwart, ik noem maar even een persoon, zegt dat we heel vervelend waren, dat we alleen maar zaten te lachen en te giechelen. Hij vindt me nu relaxt en leuk was, maar toen een heel irritant meisje."

Marjon: "We hebben het wel eens gepresteerd om op een feest waar iedereen uit het vak aanwezig was, de hele avond opstandig bovenaan een trap te gaan zitten."

Karin: "We waren kinderen in een volwassen wereld. Marjon was 15, dan kun je het haar niet kwalijk nemen dat ze giechelt of dat ze liever gaat hockeyen dan naar een feestje te gaan."

Laura: "Eigenlijk namen de anderen ons niet serieus: we waren Gooise kaktutjes die niet konden zingen."

Hebben jullie vrienden in de showbizz?

Karin: "Als je het mij vraagt is het onmogelijk om vrienden te maken in ´het wereldje´. Ik heb bij Veronica als presentatrice gewerkt. Dan werkte je een seizoen heel intensief met een aantal mensen, maar na het seizoen viel zo´n groepje uit elkaar en zag je elkaar nooit meer."

Marjon: "Er werken veel ego´s in het wereldje, maar dat vind ik niet erg. Nada van Nie is een vriendin van me. We hebben samen een programma gehad bij de Tros, Blizz, en sindsdien is ze één van mijn beste vrienden. En Ruud de Wild is een goede vriend van mij en mijn man, maar dat was hij al voordat hij bekend was."

Laura: "Ik ben bevriend met Brigitte Nijman. Met haar en andere mensen die ik als mijn vrienden beschouw, Tony Neef en Stephen Stephanou, heb ik dit jaar een productie gedaan, Airforce. Met Stephen heb ik tien jaar geleden in Jeans gezeten. We kwamen elkaar weer tegen en het was meteen okay. We hebben tijdens de repetities momenten gehad dat het hard tegen hard ging, maar dat was uit liefde voor het product en niet omdat hij meer wilde dan ik of andersom. Zo is het ook met Tony. Hij zal nooit lelijk over mij doen en ik niet over hem."

Mandy: "Eén van mijn beste vriendinnen is Daniëlle Mulder, mijn collega bij de Frogettes. Wij werken al tien jaar samen. Misschien is ze niet zo bekend maar ze is wel een collega waar ik heel fijn mee werk. En met René heb ik het ook gezellig, ik treed niet voor niets al dertien jaar met hem op. Marleen Houter van Shownieuws is ook een vriendin van me. We zijn een tijdje uit elkaar geweest, maar nu hebben we elkaar weer gevonden. En Marjon zie ik regelmatig: onze zoontjes zijn vriendjes."

Marjon: "Zij slaan elkaar de hersens in en wij staan ernaast te lachen."

Hoe kijk jij vanuit Spanje tegen het wereldje aan Karin?

Karin: "Ik sta er niet meer binnenin, maar mag af en toe mee met leuke dingen: als Laura een voorstelling heeft of ik ga via Bastiaan, die een goede vriend van me is, naar een show. Mijn leven speelt zich niet meer af in de openbaarheid, heerlijk. Onze verhuizing naar Spanje heeft me een gelukkiger mens gemaakt."

Laura: "Ik merk aan Karin dat ze lekker in haar vel zit."

Je werkt niet?

Karin: "Nee, dat is het grote verschil tussen mij en de andere drie. Ik heb geen baan waar ik een sociale status aan kan ontlenen. In het begin heb ik daar wel moeite mee gehad. Veel mensen denken dat je niets te vertellen hebt als je niet werkt. Sinds ik in Spanje woon doe ik daar niet meer aan mee. Ik moet helemaal niets, ik doe wat ik wil."

Hoe komt het dat jullie het nog altijd gezellig samen hebben? Vrij uniek voor een meidengroep…

Laura: "We zijn met elkaar opgegroeid, hebben heel intensief samengeleefd tijdens de pubertijd, een onzekere, maar ook belangrijke periode van ons leven."

Marjon: "We hebben onderling wel eens gedonder gehad, om niets uiteraard, maar onze liefde zit diep. Ik merk dat als iemand commentaar heeft op één van ons nu of vroeger, ik meteen op mijn achterste hielen ga staan. Ook als ik het eigenlijk met diegene eens ben." Karin: "We weten elkaar altijd te vinden, in fijne maar ook moeilijke periodes. Ik ben niet dagelijks bij Marjon en Mandy betrokken, maar bij belangrijke gebeurtenissen laat ik iets van me horen. Bijvoorbeeld toen ik hoorde dat Mandy haar relatie voorbij was."

Laura: "Ik weet nog goed dat onze moeder was overleden en dat Marjon niet bij de begrafenis kon zijn omdat ze in Duitsland zat. Ze heeft me toen gebeld, dat gesprek heeft veel indruk op me gemaakt. Ze belde ook toen mijn relatie met Bastiaan (Ragas, red.) voorbij was. En ook een maand later, toen ik alles meer op orde had. Lange, vertrouwde, dierbare gesprekken."

Marjon: "In ons vak wordt altijd geluld; mensen willen rottigheid horen. Zo wordt aan mij gevraagd of ik details weet over de relatiebreuken van Laura of Mandy. Daar ga ik nooit in mee. Ik weet precies hoe ik moet manoeuvreren zodat zij er het beste uitkomen."

Eens een Frizzle Sizzle, altijd een Frizzle Sizzle?

Marjon: "Voor de buitenwereld wel. Ik vind het heel vreemd dat iets wat vijf jaar heeft geduurd, een nasleep heeft voor de rest van ons leven."

Karin: "Ik heb dat afgeschud toen ik naar Spanje vertrok. Daar kreeg ik de kans om werkelijk te zijn wie ik was, zonder ´Hé, ik ken jou´."

Laura: "Ik ben een tijd serieus bezig geweest met zelf liedjes schrijven, ik mocht zelfs naar Los Angeles om één van mijn nummers, een rocksong, op te nemen. Uiteindelijk is dit niet uitgebracht omdat de directeur van de platenmaatschappij dacht dat het publiek een rockende Laura Vlasblom niet zou pikken. Hij werkte in de tijd van Frizzle Sizzle als plugger en bleef me zien als Dat Gooise Tutje. Zo frustrerend! Als reactie wilde ik toen ik 26, 27 jaar was absoluut niets doen met Frizzle Sizzle. Geen fotoshoot of interview of nog één keer dit of dat. Mijn haar moest eraf, mijn kleren stoerder… Nu heb ik dit niet meer. Ik ben wie ik ben. Ik maak en zing de muziek die ik leuk vind. Mensen hebben me maar te nemen zoals ik ben."

Marjon: "Ik vind dat we er nu beter uitzien dan vroeger."

Mandy: "Mensen zeggen dat ik niet veel ben veranderd. Ik ben nog steeds meisjesachtig, maar dan met enkele kraaienpootjes. Ik merk wel dat ik meer levenservaring heb en dit ook uitstraal."

Laura: "Ik hoor vaak dat men mij mooier, zachter vindt, sinds ik Sem heb. Ik merk wel dat mijn huid beter is sinds ik word gesponsord door de Bergman kliniek."

Marjon, lachend: "We zijn al wel aan de goede verzorgingscrèmes, maar nog niet aan de botox!"

Frizzle Sizzle vandaag de dag

Mandy Huydts treedt op met de formatie Eurostars, is achtergrondzangeres van René Froger en spreekt stemmen in van tekenfilms.

Marjon Keller heeft een radioprogramma op RTL FM (op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur), spreekt commercials, bedrijfsfilms en documentaires in en is ´de stem´ van RTL 4.

Laura Vlasblom treedt met drie andere zangeressen op met de show Killer Queen en zal vanaf november een Queen toer doen met Esther Hart, Bert Heerink en het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Ook spreekt ze (Disney) tekenfilms in.

Karin Vlasblom woont tegenwoordig in Marbella, Spanje, ze is niet meer werkzaam in de showbizz.<<< terug